Posted on 2023. júl 18. in Hírek - Akciók

Kedves Vásárlóink!

Az EPR (hulladékgazdálkodás – kiterjesztett gyártói felelősség) rendelet miatt:

– a csomagfeladás szünetel;

– üzletünkbe betérő vásárlóktól szeretnénk kérni, hogy az általuk vásárolt termékeknek megfelelő csomagolóanyagot hozzanak magukkal, vagy vásároljanak nálunk.

Tájékoztatjuk vevőinket, hogy akik számlával vásárolnak nálunk különböző csomagolóanyagokat, és NEM műanyag vagy papír eldobóedényeket, azon cégeknek az EPR díjat saját maguknak kell bevallani és befizetni. A vonatkozó rendelet (A Kormány 80/2023. (III. 14.) Korm. rendelete) többszöri módosítása után – leegyszerűsítve – a teendőjük az OKIR-kapuba történő regisztráció, szerződéskötés a MOHU-val, illetve az EPR díjköteles körforgásos termékek nyilvántartása, bevallás és befizetés. A környezetvédelmi termékdíj továbbra is érvényben van, ezt a gyártó vagy első magyarországi forgalomba hozó fizeti. Az EPR díj bevallásnál és befizetésnél a körforgásos termékek kg súlyát kell figyelembe venni, és a termékdíj, valamint az EPR díj különbségét kell befizetni. Ez a műanyag csomagolásoknál 162 Ft/kg, a papír és karton csomagolásoknál 154 Ft/kg.

2023. július 1-jétől alkalmazandó EPR díjak
Körforgásos termékDíjkódGyártó által fizetendő EPR díj mértéke (Ft/kg)Termékdíj mértéke (Ft/kg)Különbség (Ft/kg)
Műanyag csomagolásM0121957162
Papír és karton csomagolásP0117319154

A fentiek nem vonatkoznak a SUP-termékcsoportra, tehát az egyszer használatos műanyag és papír csomagolóanyagokra, mint pl. ételcsomagoló dobozok, tortadobozok, pizzadobozok, amikre az EPR-díjat a gyártó/első magyarországi forgalomba hozó fizeti meg, így a Z-M Pakk Kft. áraiba ez a díj már beépül, és sok esetben jelentős áremelést eredményez. Így a SUP-termékcsoport termékeit kis- és nagykereskedelmi forgalomban is csak EPR díjjal növelten adhatjuk el.

Fontos tudni, hogy a csomagolás készítője a kötelezett, és a nálunk vásárolt termékek után kell fizetni. Az általunk forgalmazott termékek csomagolásának is van EPR-díj kötelezettsége, tehát a csomagolás csomagolása után is fizetni kell (annak, aki csomagolja), emiatt gyakorlatilag minden termék eleve többe kerül majd.

A Z-M Pakk Kft. által kibocsátott számlák tartalmazni fogják az EPR díjat a SUP-termékekre (egyszer használatos ételcsomagoló dobozok és zacskók papírból és műanyagból), és NEM tartalmazzák az EPR díjat más, ipari csomagolóanyagokra (kartondoboz, raklapcsomagoló fólia, légpárnás fólia, vákuumtasakok, celofán tasakok, hullámpapír tekercsek).

A következő cikk még június elején íródott, azóta annyit változott a helyzet, hogy nem a csomagolószer-értékesítőnek, hanem a gyártónak/első magyarországi forgalomba hozónak kell fizetni „a fogyasztó számára történő értékesítés helyén eladott, megtöltött vagy megtöltésre tervezett és szánt egyszer használatos csomagolószerből létrehozott csomagolás” esetén.

https://www.portfolio.hu/…/nyilvanosak-az-epr-dijak-mar…

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.